Zoeken

'Expertmeetings over financieringsmodel circulariteit'

Bijgewerkt op: 14 nov. 2018

Op initiatief van Coare-directeur Jan Willem Leverstein werden in maart en juni expertmeetings gehouden over de vraag hoe in de bouw een passend financieringsmodel voor circulariteit kan worden ontwikkeld. Aan de door Flip Verwaaijen geleide bijeenkomsten deden vijftien deskundigen van onder meer Gispen, Alliander, OVG, Troostwijk Groep en Duurzaamheid.nl mee.


De expertmeetings werden gehouden in het Spark Innovation Center van zakelijk en technologisch dienstverlener CGI in Rotterdam (http://coare.nl/projects/cgi-spark-innovation-center/) en in het kantoor van Liander in Duiven. Beide bijeenkomsten hadden primair een verkennend karakter.


Jan Willem Leverstein legde namens Coare de vraag op tafel wie als eigenaar van grondstoffen kan worden aangemerkt: “Als je nu iets ontwerpt en de toegepaste producten zijn geschikt voor drie, vier of meer gebruikslevens, hoe voorkom je dan dat de eerste gebruiker alles moet betalen? (..) Ik zou het leuk vinden als de koper meeprofiteert op het moment dat materialen opnieuw – dus circulair – worden ingezet.”

Ook aspecten als aansprakelijkheid voor producten, nut en noodzaak van cross sectorale projecten, de slag naar verduurzaming en de financiële kant van circulaire investeringen kwamen aan bod. De als verkenning bedoelde expertmeetings leidden tot het uitwisselen van informatie en ook tot nieuwe inzichten. En wat Coare betreft tot een vervolg, op welke manier(en) dan ook.