Zoeken

COARE duurzaamheidspartner ABN AMRO bij transformatie 60 kantoren

COARE Architectuur is door ABN AMRO ingeschakeld als duurzaamheidspartner bij de realisatie van GREENE, het nieuwe huisvestingsconcept van de bank. De komende vier jaar worden mede op basis van de inbreng van COARE circa zestig kantoren verbouwd. In Eindhoven is na een verbouwing van vier maanden het eerste volledig verduurzaamde kantoor van ABN AMRO aan de Vestdijk geopend. Het interieur van de Eindhovense vestiging geldt als blauwdruk voor alle andere nog aan te passen kantoren.In samenwerking met het creatieve team van ABN AMRO, Koppes Bouwkunde BV en Architectenbureau Perree, boog COARE Architectuur zich over de vraag hoe de kantoren duurzaam en circulair in een nieuw front office kunnen worden getransformeerd. COARE werd gevraagd te adviseren over de wijze waarop binnen de ABN AMRO-kantoren de functies commercial retail en private banking op basis van een eigen look & feel optimaal tot hun recht kunnen komen. Daarbij speelden aspecten als kleuren, verlichting, meubilair, stoffering en vloeren/kleden een belangrijke rol.


ABN AMRO vroeg COARE Architectuur ook om advies over de vraag hoe de verbouwing van de kantoren circulair en duurzaam kan plaatsvinden. In de praktijk komt dat neer op bijvoorbeeld het hergebruik van balies, glazen puien, natuursteen, systeemplafonds, meubilair en plantenbakken. Ook vond een selectie plaats van tijdens de transformatie te gebruiken duurzame materialen zoals verf en wanden.


De transformatie van de zestig kantoren is volgens ABN AMRO een fysieke vertaling van het mede op CO²-reductie gerichte beleid van de bank. De eerste klant reacties op het vernieuwde kantoor in Eindhoven zijn mede door de persoonlijker en meer huiselijke inrichting positief. Men kan er voor meerdere vragen op één adres terecht en reageert positief op het nieuwe huisvestingsconcept.


De directie, Aldo Meijer en Jan Willem Leverstein, van COARE Architectuur spreken van een ‘uitdagende klus’ op basis van de visie en het vakmanschap van alle betrokkenen: ‘Er is veel tijd en energie geïnvesteerd in het inventariseren van ideeën. Op basis van die inventarisatie ontstond het draagvlak dat nodig is om een huisvestingsconcept als GREENE van de grond te krijgen. COARE heeft in de beginfase een handboek over circulaire producten en de bijpassende leveranciers geschreven. Dat is in Eindhoven als uitgangspunt gebruikt en geldt ook bij de transformatie van ongeveer 60 kantoren als leidraad.’


COARE Architectuur werkt voor opdrachtgevers in onder meer de zorg, het onderwijs en het bedrijfsleven. Daarbij ligt het accent vaak op werkplek innovatie. Zo werd het hoofdkantoor (24.000 m²) van Alliander in Arnhem naar een ontwerp van COARE volledig vernieuwd. Ook deed/doet COARE opdrachten voor onder meer Dell, Graydon, Hogeschool Van Hall Larenstein, KLM en NS.


fotografie: Hannie Verhoeven