Zoeken

COARE Architectuur partner NS bij vernieuwing regiokantoren Bij de revitalisatie van regiokantoren


Bij de revitalisatie van regiokantoren heeft NS gekozen voor COARE Architectuur als vaste partner. Wij maakten recent het ontwerp voor de vernieuwing van een 3000 m² groot regiokantoor bij het station in Eindhoven. NS-medewerkers reageerden daar dermate positief op dat ook de revitalisatie van regiokantoren in onder meer Nijmegen, Groningen, Amsterdam, Amersfoort en Utrecht op basis van een COARE-ontwerp gebeurt.


Het ontwerp voor de verbouwing van het Eindhovense regiokantoor kwam na intensieve workshops van COARE met het personeel tot stand. Tijdens die workshops inventariseerden wij welke ideeën en wensen er bij de werknemers leefden. Daar vloeide een voorlopig ontwerp uit voort en mede op basis van de inbreng van werknemers kwam er een definitief ontwerp. Daarin staan zaken als verbinding, duurzaamheid, afwisseling, privacy en werkplezier centraal.


Volgens hoofd concernhuisvesting Steven Breuker van NS werkte die aanpak prima: ‘Ons uit de jaren 90 stammende Eindhovense regiokantoor was versleten, ouderwets en min of meer kapot geklust. Het team van COARE bedacht een transformatie die uitmondde in een lichte en vrolijke werkomgeving waarin mensen prettig werken en elkaar makkelijk ontmoeten. Ons voormalige probleempand is nu een kantoor met een glimlach. Ik ben niet de enige die er zo over denkt, want het wordt door 80% van de medewerkers in Eindhoven gewaardeerd met een ruime 8.’


Het succes in Eindhoven was voor NS reden om COARE een prominente rol toe te bedelen bij het verder ontwikkelen en uitwerken van concernhuisvesting. Breuker:‘We willen elders voortborduren op dit binnen ons bedrijf inmiddels spraakmakende design en doen dat aan de hand van een door COARE opgesteld spoorboekje. Daarin staat omschreven welke omgeving gewenst is en op basis van welke ideeën, duurzaamheidsvisie, materialen en kleuren die wordt gerealiseerd. Alle verbouwingen worden conform dat concept aangepakt.’


Ons uitgangspunt was om recht te doen aan de ideeën en wensen van de NS-medewerkers. Des te mooier is het dat vrijwel alle ambities die tijdens de workshops op tafel kwamen verwezenlijkt zijn. Men wilde een gebouw dat niet anoniem en somber is, maar een gebouw waarin het hele jaar door fijn kan worden gewerkt. Met een goede akoestiek, een optimale luchtkwaliteit, een eigentijds gezicht en afwisseling in kleur en licht. We zijn er samen met de opdrachtgever in geslaagd om de werkomgeving aan het goede humeur van de mensen aan te passen.


Ons ontwerp voorziet in verschillende zones die in open verbinding met elkaar staan. Elke zone heeft een eigen look & feel die aansluit bij de wensen van de gebruikers. Verder zijn er ruimtes die afwisselend gebruikt kunnen worden als vergaderplek, huiskamer of traditionele werkomgeving. Veel aandacht is besteed aan duurzaamheid en hergebruik van materialen. Zo zijn onderdelen uit oude treinstellen in het interieur gebruikt. Van prullenbakjes uit de treinen werd een groenwand met planten gemaakt. Wagonhaakjes keerden terug als decoratief element. Van gele vertrekstaten maakten we lampenkappen. En van de uniformen van conducteurs plantenzakjes. Zo hebben we de specifieke NS-identiteit op een hele praktische manier door het hele gebouw heen versterkt.